בין תנודה למפולת: מתי לצאת מהבורסה? – מעריב 23/6/2011

תגובתכם לירידות היא מבחן לרמת הסיכון שבה אתם מנהלים את כספכם; על פי הניסיון של השנים האחרונות, יש סיכוי לירידות חדות בתדירות של פעם בשנה לפחות. מי שמתקשה להתמודד עם אי הוודאות, עדיף כי יפנה להשקעות סולידיות יותר

זה קורה פעם בשנה לערך. הבורסה יורדת, אנשים מתמלאים אי שקט ושואלים את עצמם: לצאת (למכור ניירות ערך) או להישאר (להמשיך להחזיק בהם)?

תזכורת: גם בשנה שעברה ירדו המניות באותה התקופה של השנה והגיעו לשפל בתחילת יולי. עם זאת, את השנה סיים מדד תל-אביב 25 בעלייה של 25% מהשפל ושל 16% בהשוואה לרמתו בתחילת השנה. אמנם השתלשלות המאורעות בשנה שעברה אינה מלמדת כלל על מה שצפוי לנו בימים אלה, אולם היא ממחישה נקודה חשובה: הבורסה מתנהלת בתנודתיות חזקה, אך ירידות בבורסה אינן מצביעות בהכרח על תהליך של מפולת.

כיצד ניתן לקבוע אם ירידה היא תנודה או מפולת? לעתים ניתן לעשות זאת רק בדיעבד, אבל הכלל הוא שבתנודה, לאחר תקופה לא ארוכה (גם תקופה של 3 חודשים אינה נחשבת ארוכה) מתחדשות העליות. במפולת הירידות הן הרבה יותר ממושכות ובדרך כלל גם חדות יותר. ברמה העקרונית, במקרב של מפולת משהו בסיסי לא עובד נכון בשוק. כך היה במפולת הדוט-קום בתחילת העשור הקודם, כך היה גם במשבר הסאב-פריים של .2008 תנודה, לעומת זאת, נגרמת מסיבות שונות: הערכות שגויות, פחדים, אופוריה, חוזקה של שחקנים על בסיס טכני ועוד. יש מקרים שבהם ההבחנה בין תנודה לבין מפולת נודעת רק בדיעבד.

יהיו מביניכם כאלה שישאלו מה אכפת למשקיע כמוני אם זו תנודה או מפולת? כשהבורסה יורדת אמכור ואקנה שוב בעליות. במיוחד עכשיו, כשאפשר להחנות את הכסף מחוץ לבורסה
ולקבל ריבית של כ-%3.3 שנתי ) במק”מ לאחר עמלות או בפיקדון לשנה). הניסיון מראה כי אף שבמפולת עשויה התנהגות כזו עשויה להניב רווח, בתנודה נראה שלא. הסיבה לכך היא שבדרך כלל אנחנו שואלים את השאלה: “האם למכור”? כשכבר עוברים עלינו כמה שבועות של ירידות (אחרת לא היינו נדרשים לעניין). בנקודת זמן כזו ייתכן שהתנודה כבר לקראת סופה.

גם כשנשתכנע שאפשר לשוב ולסחור בניירות ערך, זה יקרה לאחר תקופה של עליות, ואז עלול להיווצר מצב שבו שער נייר ערך בקנייה יהיה גבוה מזה שבמכירה. כמו כן, מכירה כרוכה בעמלות של 0.1%-0.35% וכך גם קנייה. כלומר, יציאה וכניסה משוק ניירות הערך עולה בין 0.2% ל-0.7%. עמלה זו שקולה לריבית של חודש עד 3 חודשים, כך שמהריבית בניכוי העמלות ייתכן שלא יישאר הרבה.

בכל מקרה, תגובתכם לירידות היא מבחן לרמת הסיכון שבה אתם מנהלים את כספכם. ההגדרה השכיחה בשוק של סיכון מתרכזת בשיעור האחזקה במניות מתוך סך כל תיק ההשקעות שלכם. אף שהגדרה זו אינה ממצה, ירידה גדולה יותר בתיק צפויה ככל ששיעור המניות בו גבוה יותר.

על-פי הניסיון של השנים האחרונות, יש סיכוי לירידות חדות בתדירות של פעם בשנה לפחות. מי שמתקשה להתמודד עם אי הוודאות הכרוכה בשאלה: האם ההפסדים הם לזמן קצר או להפך, ייתכן שרמת הסיכון של השקעותיו גבוהה מדי עבורו.

משקיע שכזה עלול “להישבר” ממש לקראת סופה של התנודה ולמכור. לכן מצאו את רמת החשיפה, שבה תנודתיות – גם אם חריפה – אינה מדירה שינה מעיניכם. כך תתנהלו בפחות לחץ וסביר שתעשו פחות טעויות. בכל מקרה, אל תשכחו להתייעץ עם בעל מקצוע.

הסקירות באתר זה נערכות על ידי מודלים כלכליים. הסקירות מיועדות למטרות אינפורמציה בלבד ואין באמור בהן משום המלצה לרכישה ו/ או מכירה של נייר ערך כלשהו, או תחליף לייעוץ אישי, הדרוש לצורך ניהול ניירות ערך. הסקירות עוסקות בתחזיות, אשר במהותן אינן ודאיות. בפועל, יכולות להתרחש סטיות משמעותיות מהתחזיות, עקב גורמים רבים. לפיכך, נדרשת מיומנות מקצועית לשימוש בתחזיות, אשר אינה נחלת הכלל, ואין לעשות שימוש בתחזיות אלו ללא ייעוץ מקצועי מתאים. המידע המוצג באתר זה הינו חלקי ולא מעודכן באופן שוטף ועלולות לחול בו טעויות. מודלים כלכליים בע”מ אינה נושאת באחריות כלשהי לגבי החומרים הכתובים באתר.

גודל פונט