האם להשקיע בזהב? – מעריב 2/9/2011

המתכת היקרה כבר מזמן הפסיקה לשמש רק ליצירת תכשיטים, ומחירה מזנק לגבהים שלא נראו מעולם; על היתרונות והחסרונות של ההשקעה בזהב

לאחר שחצה את רף 1,500 הדולר , כמעט שלא חולף שבוע מבלי שישאלו אותי על דעתי בנוגע להשקעה בזהב. אני מוכרחה להודות שאני מחבבת מאוד זהב על תנוכי האוזניים,
סביב הצוואר או על האצבעות. עם זאת, כשמדובר בהשקעות, הזהב אינו נכס שמניב תשואה או משלם ריבית תקופתית. מניות נושאות תשואה (עליית ערך או חלוקת דיווידנד)
עקב הרווחים של החברות שהנפיקו אותן; איגרות חוב משלמות ריבית תקופתית. לעומתן, השאיפה לצבור רווחים מזהב מבוססת על הערכה כי משקיעים אחרים יחשבו שמחירו צריך לעלות. לזה אנחנו קוראים ספקולציה (ושלא תטעו, אין רע בספקולציה, כל עוד מודעים לסיכון).

בעבר זהב עמד בבסיס רוב המטבעות. בסיס זה נקרא “תקן הזהב”. על פיו ביטאה יחידת מטבע משקל מסוים של זהב. מטרותו של תקן הזהב היתה למנוע צמיחה אינפלציונית של היצע הכסף (הוא מונע היצע מזומנים בלתי מוגבל. אם אין זהב, לא מדפיסים כסף).

השימוש בתקן הזהב הוסדר בהסכם עולמי בפעם האחרונה לאחר מלחמת העולם השנייה בהסכם ברטון-וודס (על שם העיירה בארה”ב שבה נחתם). ההסכם המדובר קיבע את ערכם של מטבעות בינלאומיים מול הדולר האמריקאי ואת הדולר האמריקאי קבע ברמה של 35 דולר לאונקיית זהב. הוא נועד במקור לקדם יציבות מוניטרית בינלאומית. המדינות השותפות להסכם קיבלו על עצמן לשמר את ערך המטבע שלהן במרווח קטן לעומת הדולר (שער חליפין קבוע) ולהחזיק שער זהב במקביל.

ואולם, חסרונותיו של תקן הזהב הוכחו כגדולים מיתרונותיו, ובתחילת שנות ה-70 בוטלו הקשרים בין מרבית המטבעות לבין הדולר ובין הדולר לזהב. נמצא כי כוחות השוק, קרי ההיצע והביקוש, הם אמצעי מוצלח יותר בקביעת שערי הריבית, היצע הכסף והבסיס המוניטרי.

לאחר שהמערכת הפיננסית התנתקה מבסיס הזהב זינק מחירו, ובשנת 1979 הוא הגיע ליותר מ-1,700 דולר במחירים של היום. מי שבחר להשקיע אז בזהב הפסיד במשך יותר מ-20 שנה. בשנת 2001 היה מחירו של הזהב נמוך ב-80% ממחירו ב-1979. היום זהב משמש בעיקר את תעשיות התכשיטים, האלקטרוניקה (משום שהוא מוליך חשמלי, עמיד בפני קורוזיה, רך ונוח לעיבוד) וכן הרפואה. ספקיות הזהב הגדולות ביותר הן סין, אוסטרליה, ארה”ב ודרום אפריקה. צרכנית הזהב הגדולה ביותר היא הודו. בנקים מרכזיים וגופים בינלאומיים כקרן המטבע הבינלאומית מחזיקים עדיין בכחמישית מסך הזהב שהופק עד היום כחלק מהרזרבות שלהם.

וורן באפט, המשקיע האגדי, אמר על הזהב (בתרגום חופשי ובהתאמה למחירים הנוכחיים) כי אם ניקח את כל הזהב שנכרה אי פעם, ניתן יהיה למלא בו קובייה שגודלה 20.5 מ”ק. במחירים של היום (כ-1,800 דולר לאונקיה) שוויו הוא כ-9 טריליון דולר. בכסף הזה ניתן לקנות את כל שטחי החקלאות של ארה”ב, לרכוש 7 חברות דוגמת אקסון מובייל (חברה מתחום האנרגיה, בעלת שווי השוק הגדול ביותר מקרב חברות מדד S&500 P) ולהשאיר חלק מהכסף לצורכי נזילות. אם יוצע לי לבחור ביניהם – להתבונן כל יום בקוביית זהב 20.5 מ”ק, לגעת בה בחיבה מדי פעם, או להשתמש בשווייה – קראו לי משוגע, אבל אני אבחר באדמות החקלאות ובאקסון מוביילס. אני מאמצת את דבריו בחום.

הסקירות באתר זה נערכות על ידי מודלים כלכליים. הסקירות מיועדות למטרות אינפורמציה בלבד ואין באמור בהן משום המלצה לרכישה ו/ או מכירה של נייר ערך כלשהו, או תחליף לייעוץ אישי, הדרוש לצורך ניהול ניירות ערך. הסקירות עוסקות בתחזיות, אשר במהותן אינן ודאיות. בפועל, יכולות להתרחש סטיות משמעותיות מהתחזיות, עקב גורמים רבים. לפיכך, נדרשת מיומנות מקצועית לשימוש בתחזיות, אשר אינה נחלת הכלל, ואין לעשות שימוש בתחזיות אלו ללא ייעוץ מקצועי מתאים. המידע המוצג באתר זה הינו חלקי ולא מעודכן באופן שוטף ועלולות לחול בו טעויות. מודלים כלכליים בע”מ אינה נושאת באחריות כלשהי לגבי החומרים הכתובים באתר.

גודל פונט